Opleiding Slopen (MBO)

Opleiding MBO Slopen

De Stichting Vakopleidingen Sloopbedrijf zet zich in voor een beroepsopleiding Slopen in het middelbare beroepsonderwijs. Streven is om te komen tot een landelijke structuur van sloopopleidingen in het MBO. Om dat te bereiken is samen met enkele ROC's een Consortium MBO Slopen opgericht. Hierdoor wordt het mogelijk om op een efficiënte en effectieve wijze een beroepsopleiding voor slopen in Nederland uit te rollen.

Voor nu is het van groot belang dat voldoende studenten zich inschrijven voor de opleiding. Daarmee kan de sector aantonen dat de sloop een eigen beroepsopleiding waard is. Een goede beroepsopleiding starten en behouden is heel belangrijk voor de verdere profilering van de sloopsector en om de uitdagingen voor onze sector in de toekomst de baas te kunnen.

Hoofdlijnen van de opleiding

Het betreft een niveau 2 opleiding sloper en aansluitend wordt gestart met de ontwikkeling van de niveau 3 opleiding allround sloper. De lessen worden verzorgd door docenten van het MBO, aangevuld met inhoudelijke bijdragen van praktijkmensen uit het sloopvak.


De opleidingsduur is twee jaar en de opleiding wordt afgesloten met een door het Ministerie van Onderwijs erkend diploma. De lessen worden opgebouwd in de volgende vijf hoofdblokken:

  • basisblok (met o.a. slopen algemeen, veilig & gezond werken, BRL SVMS-007 en Arbocatalogus Slopen);
  • strippen, verwijderen en demonteren, renovatiesloop;
  • handmatig slopen van constructies;
  • werkterrein inrichten;
  • machinaal sloopwerk.

Waar wordt de opleiding gegeven?

Momenteel wordt de opleiding MBO Slopen aangeboden door:

Alfa-college in Hoogeveen

Contactpersoon: Klaas Berends (0528-287600 / k.berends@alfa-college.nl)

www.alfa-college.nl

Vragen over de opleiding?

Heb je vragen over de opleiding? Neem dan contact op met het secretariaat 0345-471392 of stuur een mail aan info@sloopopleidingen.nl. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de deelnemende ROC’s.

Agenda

Bekijk wanneer onze opleidingen en cursussen worden gegeven.

Naar Agenda

Nieuws

Bekijk de nieuwsberichten van Stichting Vakopleidingen Sloopbedrijf. 

Naar nieuwsberichten

Cursus

Voorman sloopwerken

Wil je je technische kennis van de sloop verbreden of verdiepen? Wil je ook personeel op de slooplocatie aansturen? Dan is de cursus Voorman sloopwerken iets voor jou!

Meer informatie

Cursus

Sloopregelgeving

In deze tweedaagse cursus lichten we de toepassing van wet- en regelgeving in de slooppraktijk op een heel praktische en toegankelijke wijze toe.

Meer informatie

Opleiding

Uitvoerder sloopwerken

Opleiding voor 'startende' en ervaren uitvoerders om de uitvoering van een sloopwerk (nog beter) voor te bereiden, te organiseren, aan te sturen, te bewaken en op te leveren.

Meer informatie

Opleiding 

MBO Slopen

Beroepsopleiding waarin je in twee jaar een erkend diploma MBO Sloper (niveau 2) kunt behalen. 

Meer infomatie